En man med autismspektrumstörning klarar inte av att arbeta men gick på daglig verksamhet. Men eftersom läkaren inte kunde garantera att han aldrig skulle kunna arbeta, blev FK:s beslut att han inte skulle få förlängd sjukersättning:
Men Försäkringskassan hänvisade till regelverket och till »underlaget«, alltså läkarutlåtandet, med dess spekulation om en eventuell ökad sysselsättningsförmåga i framtiden, och avslog hans ansökan om fortsatt sjukersättning. Han överlämnades till Arbetsförmedlingens introduktionsprogram för utförsäkrade.Patienten kommer tillsammans med en anhörig åter till läkaren för ny sjukskrivning men mycket försämrad:
För vår patient blev detta en svår motgång, han tog sig inte längre till dagverksamheten, han kom knappt ur sängen, blev närmast okontaktbar. Föräldrarna, boendestödjaren, habiliteringen, alla var förvånade och upprörda. När han i augusti ledsagades till Arbetsförmedlingen för en tremånaders arbetslivsintroduktion var han i så uppenbart dåligt skick att arbetsförmedlaren omedelbart avskrev ärendet och i sin korta rapport till Försäkringskassan meddelade att man inte funnit någon som helst arbetsförmåga hos »den arbetssökande«.Läkartidningen
Jag konstaterar att patienten befinner sig i stupor, ett tillstånd som är ovanligt men inte okänt i litteraturen om autismstörningar [1, 2]. Han kommer inte att ta sig ur detta utan sjukhusvård. På min fråga om inläggning på sjukhus ger han inget svar, inte en min röjer hans inställning, fast han aldrig varit inlagd på sjukhus förr. Jag säger till mamman att tillståndet nog måste brytas genom sjukhusinläggning, antagligen elbehandling (ECT) [3], men att de kan fundera på det ett par dagar.
Patienten blir till slut bättre, men hade sluppit allt detta om FK förstått mer om neuropsykiatriska funktionshinder och psykiska sjukdomar. De har läkare som läser och nagelfar de insända läkarintygen, men hur pass kvalificerade är de inom dessa områden?
På detta fall kan man också lägga patientsäkerhetsaspekter. En allvarlig försämring av en patients tillstånd hade ju inträffat. Hade detta skett i samarbetet mellan öppen och sluten vård, eller i gränslandet mellan socialtjänst och psykiatri, så hade det varit ett fall för avvikelserapport och kanske lex Maria-anmälan. Men Socialstyrelsen har inget tillsynsansvar över Försäkringskassan, som är en suverän myndighet och samtidigt en så betydelsefull medaktör i sjukvården.
Det är kanske tur i oturen att patienten blev så apatisk att han inte kunde ta livet av sig. Men tänk om han aldrig blivit bättre? Och hur går det för andra sköra patienter, som inte blir apatiska? Ja, i en del fall har det lett till självmord.
Frågan är om regeringen kommer att ändra i reglerna. Vad säger socialförsäkringsminister Ulf Kristersson? Han kan förstås säga att det finns flera positiva följder än negativa. Men för dem som råkat illa ut är det fruktansvärt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar